Știai însă că nu ai neapărat nevoie de brânză ca să gratinezi un preparat? De fapt, multe dintre cărțile de bucate franțuzești indică doar două ingrediente pentru crusta rețetelor au gratin: unt și pesmet.
Gratinarea reprezintă de fapt o artă a coptului în crustă, astfel încât alimentele de sub această crustă să își păstreze textura suculentă. În general se folosește o brânză/cașcaval ras sau ou sau pesmet sau unt deasupra tuturor alimentelor, pentru a le proteja de deshidratare în timpul fenomenului de coacere a alimentelor de sub acest strat.
CITEȘTE ȘI: Vinete umplute- rețeta care te scoate din impas
Află din articolul nostru cum se face o crustă perfectă și cum poți desăvârși această tehnică culinară accesibilă oricui.
Mâncărurile gratinate sunt uneori învăluite într-un sos catifelat pe bază de smântână sau lapte. Delicioasa crustă de deasupra împiedică uscarea preparatului în cuptor și îi oferă gust divin și aspect formidabil.
Începe prin a coace mâncarea fără topping-ul de brânză, până când ingredientele încep să se înmoaie. Cu aproximativ 10-15 minute înainte ca mâncarea să fie gata, presară deasupra brânza sau pesmetul cu unt. Așa te asiguri că vei obține o crustă și crocantă fără să se ardă.
CITEȘTE ȘI: Secretul pentru gratinarea perfectă: alege vasul potrivit